Stiltegebied

Circa 650 duizend hectare van Nederland is aangewezen als stiltegebied. Ruim de helft hiervan ligt in de Waddenzee en de Zeeuwse wateren. Een stiltegebied is een gebied dat zo stil mogelijk gehouden wordt. In een stiltegebied zijn alleen geluiden toegestaan die noodzakelijk zijn om het gebied in stand te houden of te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van trekkers, een melkmachine of kettingzagen (bosbouw).

Behoefte aan stilte

Mensen hebben behoefte aan plekken waar nog rust heerst. Stille groene gebieden kunnen mensen bovendien helpen om te herstellen van stress. Bij voorkeur zijn zulke gebieden dicht bij huis te vinden.

In stiltegebieden overheersen natuurlijke geluiden. Ook in stiltegebieden kan de stilte echter verstoord worden, bijvoorbeeld door achtergrondgeluid van snelwegen. Provincies leggen de grenzen van stiltegebieden vast in provinciale milieubeleidsplannen. Het streven is om de geluidbelasting in stiltegebieden lager te houden dan 40 decibel. Voor activiteiten in een stiltegebied die lawaai maken, moet ontheffing aan de provincie gevraagd worden.

Waar vind je stiltegebieden?

Wilt u weten waar u rustig kunt fietsen of wandelen? Bekijk de stiltegebieden op de kaart. Een aantal provincies heeft ook eigen kaarten met stiltegebieden, zoals Noord-Holland.

bron: www.atlasleefomgeving.nl/meer-weten/geluid/stiltegebieden



bron foto: www.hetlandvankempers.nl



Reacties